4 Στρατηγικές για αρνητικά συναισθήματα
Στρατηγικές για αρνητικά συναισθήματα
Ο φόβος, η απογοήτευση, και άλλα «αρνητικά συναισθήματα» είναι όλα μέρος της ανθρώπινης εμπειρίας. Αρκετά συχνά θέλουμε να τα αποφεύγουμε ή να τα αγνοούμε ή να τα απορρίπτουμε. Στην πραγματικότητα είναι υγιές να τα βιώσουμε. Μια καλύτερη προσέγγιση είναι να τα διαχειριστείς χωρίς να τα αρνηθείς. Η διαχείριση των αρνητικών συναισθημάτων έχει να κάνει με το να τα νιώθουμε. Έπειτα να προσδιορίσουμε γιατί νιώθουμε έτσι και να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να λάβει τα μηνύματα που μας στέλνουν. Μετά μπορούμε να μάθουμε να τα απελευθερώσουμε και προχωρήσουμε.
Αρνητικά συναισθήματα έναντι θετικών συναισθημάτων
Τα συναισθήματα δεν είναι απαραίτητα καλά ή κακά, είναι απλώς καταστάσεις και σήματα. Μας επιτρέπουν να δίνουμε περισσότερη προσοχή στα γεγονότα που τα δημιουργούν. Αυτό μπορεί είτε να μας παρακινήσει να δημιουργήσουμε περισσότερο τη συγκεκριμένη εμπειρία είτε λιγότερο.
Σε αντίθεση με ορισμένα συναισθήματα, τα αρνητικά συναισθήματα δεν είναι πάντα ευχάριστα να τα βιώνεις. Όμως, όπως τα περισσότερα συναισθήματα, υπάρχουν για κάποιο λόγο και μπορεί να είναι πραγματικά πολύ χρήσιμο να τα αισθανόμαστε.
Πώς μας επηρεάζουν τα αρνητικά συναισθήματα;
Ο θυμός, ο φόβος, η αγανάκτηση, η απογοήτευση και το άγχος είναι αρνητικές συναισθηματικές καταστάσεις. Οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν προσπαθούν να τα αποφύγουν. Αυτό είναι κατανοητό – έχουν σχεδιαστεί για να μας κάνουν να νιώθουμε άβολα. Τα αρνητικά συναισθήματα μπορούν να προκαλέσουν άγχος.
Αυτές οι αρνητικές συναισθηματικές καταστάσεις μπορούν να δημιουργήσουν επιπλέον στρες στο σώμα και στο μυαλό σου. Αυτό είναι άβολο, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας εάν το άγχος γίνει χρόνιο.
Σε κανέναν δεν αρέσει να νιώθει άβολα, επομένως είναι φυσικό να θέλει να ξεφύγει από αυτά τα συναισθήματα. Οι κίνδυνοι του στρες που δεν διαχειριζόμαστε είναι πραγματικοί. Ωστόσο, υπάρχει η αίσθηση ότι αυτά τα συναισθήματα θα διαρκέσουν για πάντα ή ότι τα ίδια τα συναισθήματα είναι το πρόβλημα.
Τα αρνητικά συναισθήματα παρέχουν πληροφορίες
Τις περισσότερες φορές, τα συναισθήματα είναι ευεργετικά γιατί μπορούν να μας στείλουν μηνύματα. Για παράδειγμα:Ο θυμός και το άγχος δείχνουν ότι κάτι πρέπει να αλλάξει και ότι ίσως έχει απειληθεί η ευημερία μας. Ο φόβος είναι μια έκκληση για να αυξήσετε το επίπεδο ασφάλειας σας.
Τα αρνητικά συναισθήματα είναι εκεί για να μας ειδοποιήσουν ότι κάτι πρέπει να αλλάξει και να μας παρακινήσουν να κάνουμε αυτή την αλλαγή.
Στρατηγικές για αρνητικά συναισθήματα
Το πεδίο της θετικής ψυχολογίας βιώνει ένα «δεύτερο κύμα» έρευνας που επικεντρώνεται όχι μόνο σε αυτά που μας κάνουν ευτυχισμένους, ανθεκτικούς και ικανούς να ευδοκιμήσουμε, αλλά και στη σκοτεινή πλευρά της ευτυχίας. Οι ειδικοί έχουν μάθει περισσότερα για πώς μας επηρεάζουν τα αρνητικά μας συναισθήματα και τι να κάνουμε με αυτά, και πώς μπορούμε να παραμείνουμε συναισθηματικά υγιείς σε όλη τη διαδικασία.
Αυτές οι τεχνικές, όπως περιγράφονται στην έρευνα της Ceri Sims, έχουν το ακρωνύμιο TEARS of HOPE. (Teach, Express, Accept, Re-appraise & Social support – Hedonic well-being and happiness, Observe, Physiology and behavioral changes & Eudaimonia)
TEARS – Δάκρυα
T – Δίδαξε και μάθε: Αυτό σημαίνει να αγκαλιάσεις την αυτογνωσία και να αυξήσεις την προσωπική γνώση για το σώμα και το μυαλό σου. Για το πώς ανταποκρίνονται στο στρες και σε άλλες συναισθηματικές καταστάσεις. Αυτό σου επιτρέπει να καταλάβεις πότε είσαι αναστατωμένος και γιατί. Μπορείς να ερμηνεύσεις καλύτερα τα σήματα που στέλνει το σώμα σου.
E – Εξέφρασε και ενεργοποίησε αισθητηριακές και ενσωματωμένες εμπειρίες: Αυτή περιλαμβάνει την ενθάρρυνση της ανοιχτότητας και της περιέργειας μέσα σου για να αυξήσεις την αποδοχή σου για αυτό που έρχεται.
Α – Αποδέξου και γίνε φίλος: Είναι πολύ ωφέλιμο να εστιάσεις ενεργά στην αύξηση της συμπόνιας και της ανοχής σου για την απογοήτευση.
R – Επαναξιολόγηση και αναπλαισίωση: Μπορείς να χρησιμοποιήσεις γνωστικές συμπεριφορικές προσεγγίσεις για να δεις τα πράγματα διαφορετικά.
S – Κοινωνική υποστήριξη: Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την πρακτική του διαλογισμού στοργικής καλοσύνης, ο οποίος μπορεί να διευρύνει τα συναισθήματα της σύνδεσης σου με τους άλλους και τη συμπόνια σου για τον εαυτό σου ενώ επενδύεις σε σχέσεις.
Hope – Ελπίδα
H – Ηδονική ευημερία και ευτυχία: Μπορεί να είναι πολύ ωφέλιμο να έχεις μια αναλογία θετικών έναντι αρνητικών συναισθημάτων 3 προς 1. Δηλαδή σημαίνει ότι προσθέτεις θετικές εμπειρίες στη ζωή σου, επικεντρώνεσαι σε χαρούμενες αναμνήσεις και απολαμβάνεις επιτυχίες. Πχ. να αυξήσεις τον χρόνο που περνάς αυθεντικά νιώθοντας καλά.
O – Παρατηρήστε και φροντίστε: Κάνε πρακτική στο Mindfulness, να παρακολουθείς χωρίς κριτική τα πράγματα στη ζωή.
P – Φυσιολογία και αλλαγές συμπεριφοράς: Εστίασε στη χαλάρωση, στις ασκήσεις αναπνοής και στην αυτοφροντίδα.
Ε – Ευδαιμονία: Θέσε στόχους στη ζωή και ζήσε αυθεντικά.
Στρατηγικές για τα αρνητικά συναισθήματα
1. Ο καλύτερος δυνατός εαυτός – άσκηση
Αυτό περιλαμβάνει το να οραματιστείς, τον καλύτερο δυνατό εαυτό σου και πώς θα έμοιαζε. Αυτή η άσκηση έχει αποδειχθεί ότι ανεβάζει τη διάθεση και φέρνει μια αίσθηση αισιοδοξίας. Αυτή η άσκηση μπορεί να γίνει ως άσκηση ημερολογίου ή ως τεχνική οπτικοποίησης. Περιλαμβάνει να φανταστείς την καλύτερη δυνατή ζωή που μπορείς να ζήσεις στο μέλλον. Να δεις την καλύτερη δυνατή εκδοχή του εαυτού σου.
2. Γράμμα Ευγνωμοσύνης
Αυτή η δραστηριότητα περιλαμβάνει την έκφραση ευγνωμοσύνης σε άτομα που έχουν κάνει καλά πράγματα για εσένα. Αφορά μικρές και σημαντικές πράξεις καλοσύνης. Πχ. Γράψε ένα γράμμα σε έναν δάσκαλο δημοτικού που σε ενέπνευσε να γίνετε ο καλύτερος. Αυτές οι εκφράσεις ευγνωμοσύνης έχουν μεγάλα οφέλη στους αποδέκτες, αλλά ακόμη μεγαλύτερα σε αυτόν που εκφράζει την ευγνωμοσύνη.
Σε βοήθησε αυτό το άρθρο; Μπορείς να έρθεις στην παρέα μας στο Instagram ή κάνε ένα like στη σελίδα μου στο Facebook για να βλέπεις περισσότερα τέτοια άρθρα.
Sims, Ceri, (2017). Second wave positive psychology coaching with difficult emotions: Introducing the mnemonic of ‘TEARS HOPE’. Coaching Psychologist, Vol. 13 Issue 2, p66.