Πώς να νιώθεις αφθονία
Νιώθεις ένα διάχυτο αίσθημα ότι δεν έχεις αρκετά; είτε πρόκειται για χρόνο, χρήματα, είτε σύνδεση. Αυτή είναι η Νοοτροπία της έλλειψης. Πώς να νιώθεις αφθονία
Η νοοτροπία έλλειψης
Η νοοτροπία της έλλειψης μπορεί να είναι μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία διότι αυτές οι πεποιθήσεις δυσχεραίνουν την πρόοδο και μπορεί να σε κρατήσουν κολλημένο στην έλλειψη. Είναι απαραίτητο να αναγνωρίσουμε ότι η έλλειψη δεν είναι απλώς μια νοοτροπία αλλά μια πραγματικότητα για πολλούς. Το να μεγαλώνεις σε συνθήκες φτώχειας, συνδέεται με προβλήματα συμπεριφοράς και ψυχικής υγείας καθώς το να μεγαλώνεις σε συνθήκες έλλειψης κυριολεκτικά αλλάζει τον εγκέφαλο σου.
Η υιοθέτηση μιας νοοτροπίας αφθονίας δεν θα λύσει μαγικά όλα τα προβλήματα σου, αλλά μπορεί να σε βοηθήσει να τα δεις με διαφορετικό τρόπο που θα σε διευκολύνει να επιλύσεις προβλήματα ή να τα αντιμετωπίσεις.
Σημάδια νοοτροπίας έλλειψης
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ορισμένα από τα αποτελέσματα και τα συναισθήματα μιας νοοτροπίας έλλειψης μπορεί να είναι παρόμοια με την κατάθλιψη ή άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας – και η έλλειψη μπορεί επίσης να οδηγήσει σε προβλήματα ψυχικής υγείας.
Ακολουθούν ορισμένα σημάδια που δείχνουν ότι μπορεί να έχετε νοοτροπία έλλειψης:
- Αισθάνεσαι πάντα κάτι να λείπει
- Λογαριασμοί και άλλες ευθύνες συσσωρεύονται
- Λες ναι σε ευκαιρίες που δεν είναι κατάλληλες για σένα, επειδή φοβάσαι ότι δεν θα έρθει κάποια άλλη
Πώς να νιώθεις αφθονία – Πώς σε επηρεάζει η έλλειψη
Αν έχεις πάρει ποτέ μια βιαστική απόφαση επειδή δεν είχες χρόνο να σκεφτείς τις συνέπειες της, έχεις μια ιδέα για το πώς είναι να παίρνεις αποφάσεις από μια νοοτροπία έλλειψης, καθώς ο χρόνος ήταν λιγοστός για σένα.
Αυτό συμβαίνει επειδή το μυαλό μας έχει τόση αντοχή ανά πάσα στιγμή. Η συνεχής ανάγκη να σκεφτόμαστε μπροστά στο πώς να ξεγελάσουμε αυτό το πράγμα, εξαντλεί την ικανότητα οδηγώντας σε μειωμένη γνωστική ικανότητα – η οποία μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει σε αυτοκαταστροφικές ενέργειες (αυτοσαμποτάζ).
Η λειτουργία σε αυτό το επίπεδο μειωμένης εγκεφαλικής ικανότητας μπορεί να οδηγήσει σε ενέργειες που τελικά αυτοκαταστρέφεσαι, αλλά αισθάνεσαι (ή μπορεί να είναι όντως!) εκτός του ελέγχου σου. Μερικές από αυτές περιλαμβάνουν:
- Να ασχολείσαι λιγότερο συχνά με την προληπτική περίθαλψη της υγείας σου
- Μη τήρηση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων
- Είναι λιγότερο πιθανό να ακολουθείς τα ραντεβού σου γενικά
- Να είσαι λιγότερο παραγωγικός στη δουλειά ή στο σπίτι
- Ανικανότητα να είναι γονέας που νοιάζεται
- Λήψη δυσπροσαρμοστικών οικονομικών αποφάσεων
Σε αυτή την κατάσταση αποστράγγισης, η εγκεφαλική σου δραστηριότητα επιβραδύνεται στον προμετωπιαίο φλοιό (την περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη λήψη αποφάσεων), όπως ένας υπολογιστής που προσπαθεί να εκτελέσει πολλές διεργασίες ταυτόχρονα. Ο χρόνος απόκρισης κατά τη λήψη αποφάσεων είναι μεγαλύτερος, και βιώνεται περισσότερο άγχος και λιγότερη αυτοπεποίθηση. Ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός γίνεται πολύ κουραστικός.
Και η έλλειψη σε μεγαλύτερη κλίμακα μπορεί επίσης να επηρεάσει τη νοοτροπία και τη λήψη αποφάσεων. Πιστεύεται ότι μετά από γεγονότα όπως η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 (και πιθανότατα μετά την πανδημία του κοροναϊού και τη συνοδευτική οικονομική αβεβαιότητα), η ικανότητα να λαμβάνονται γρήγορα αποφάσεις έχει υποστεί συλλογική ζημία.
Πώς να νιώθεις αφθονία – Καλλιεργώντας την
Η υιοθέτηση της νοοτροπίας της αφθονίας – της ανάπτυξης οδηγεί σε οφέλη όπως η αυξημένη απόδοση και η μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα του εγκεφάλου. Ο εγκέφαλος μας δέχεται ένα χτύπημα ντοπαμίνης καθώς παίρνουμε ρίσκα και τα ολοκληρώνουμε με επιτυχία, προετοιμάζοντας μας έτσι να αναζητήσουμε περισσότερη ντοπαμίνη αυξάνοντας τις συμπεριφορές ανάπτυξης που προκάλεσαν την απελευθέρωση ντοπαμίνης εξ αρχής. Επέλεξε να αλλάξεις τη συμπεριφορά σου.
Άλλαξε την συμπεριφορά σου
1. Αποδοχή
Μπορεί να θέλεις να αλλάξεις το σημείο που βρίσκεσαι στη ζωή σου – και αυτό είναι μέρος της νοοτροπίας ανάπτυξης!- αλλά για να προχωρήσετε μπροστά, βοηθάει όταν το αποδεχτείς. Με αυτόν τον τρόπο, σταματάς να χρησιμοποιείς τους πολύτιμους περιορισμένους πόρους σου για να πολεμάς ενάντια στην αποδοχή του σημείου όπου βρίσκεσαι τώρα. Για να ξέρεις που θα πας, πρέπει να ξέρεις από πού ξεκινάς.
2. Τι σημαίνει αφθονία για σένα
Η αφθονία είναι κάτι διαφορετικό για τον καθένα. Αυτό που φαίνεται ως αφθονία για σένα μπορεί να είναι έλλειψη σε κάποιον άλλον, ή το αντίστροφο. Είναι δύσκολο να μπεις στη νοοτροπία της αφθονίας αν δεν ξέρεις με τι παλεύεις. Πώς θα αισθανόσασταν αν όλα ήταν άφθονα; Πώς θα ήταν η ζωή σου;
3.Πώς να νιώθεις αφθονία – Επέλεξε ένα τομέα
Ίσως τα οικονομικά σου, δεν είναι άφθονα, αλλά ο χρόνος σας είναι – έχεις πολύ ελεύθερο χρόνο. Δες το ως έναν τομέα αφθονίας στη ζωή σου που πρέπει να εκτιμήσεις. Ή έχεις οικονομική αφθονία, αλλά ο χρόνος σου είναι λιγοστός επειδή εργάζεσαι πολύ για να κερδίσεις αυτά τα χρήματα. Μπορείς να αναγνωρίσεις ότι θα ήθελες περισσότερο χρόνο με την οικογένεια σου, αλλά η αφθονία σου τους βοηθάει. Δεν έχεις αφθονία χρόνου ή χρημάτων; Ίσως έχεις αφθονία αγάπης – από έναν άνθρωπο ή από ένα κατοικίδιο ζώο. Όσο μικρό κι αν είναι, πιθανότατα υπάρχει τουλάχιστον ένας τομέας στη ζωή σου που μπορείς να δεις ως άφθονο -ακόμα κι αν είναι απλώς ότι πήρες άλλη μια ανάσα σήμερα.
4. Ξεκίνα από το κάτι μικρό
Η αλλαγή όλων των συνηθειών ή του τρόπου σκέψης σου αμέσως -σε οποιονδήποτε τομέα- μπορεί να είναι μια συνταγή για να δημιουργήσεις στον εαυτό σου μη ρεαλιστικές προσδοκίες. Σε ποιον τομέα αισθάνεσαι ότι η νοοτροπία της έλλειψης σε κρατάει περισσότερο πίσω; Ξεκίνησε κάνοντας μικρές αλλαγές στη νοοτροπία σου εκεί. Αισθάνεσαι ότι ο χρόνος σου είναι λιγοστός; Σκέψου τι σε ευχαριστεί και γεμίζει το χρόνο σου και άλλαξε το.
5. Πώς να νιώθεις αφθονία – Αυτοσυμπόνια
Ό,τι κι αν κάνεις μέχρι τώρα στη ζωή σου, σε έφερε εδώ που είστε σήμερα. Να είσαι περήφανος για τον εαυτό σου που τα κατάφερε μέχρι σήμερα. Κάθε συνήθεια ή νοοτροπία που έχεις τώρα και θέλεις να αλλάξεις είχε κάποτε τον λόγο ή τον σκοπό της – την επιβίωση. Δείξε στον εαυτό σου συμπόνια.
6. Ημερολόγιο – Journaling
Αν δυσκολεύεσαι να ορίσεις τι είναι αφθονία για σένα, η τήρηση ημερολογίου μπορεί να σε βοηθήσει. Μπορείς να εντοπίσεις τόσο τους τομείς στους οποίους έχεις ήδη αφθονία όσο και τους τομείς στους οποίους θα θέλεις να επικεντρωθείς ώστε να έχεις αφθονία.
7. Πώς να νιώθεις αφθονία – Mindfulness
Ο εγκέφαλος μας δικαιολογημένα παγιδεύεται στη νοοτροπία της έλλειψης. Επεξεργάζεται συνεχώς τι πρέπει να κάνει για να επιβιώσουμε. Αυτό μας απομακρύνει από το παρόν. Το να αφιερώνουμε λίγο χρόνο για να είμαστε συνειδητοί -είτε μέσω διαλογισμού είτε απλά φέρνοντας την προσοχή μας στην παρούσα στιγμή- μπορεί να επιβραδύνει τον εγκέφαλο μας, ώστε να μπορούμε να σκεφτόμαστε πιο καθαρά.
Σου άρεσε το άρθρο; Μπορείς να έρθεις στην παρέα μας στο Instagram ή κάνε like στη σελίδα μου στο Facebook για να βλέπεις περισσότερα τέτοια άρθρα.