Μπορώ τα κάνω τα πάντα
Θέλεις να κάνεις διάφορα πράγματα, βάζεις στόχους αλλά δεν πετυχαίνεις; Σου έχουν πει ποτέ το σχόλιο “είναι όλα στο μυαλό σου;” αλλά μάλλον ήταν ειρωνικό και αισθάνθηκες άσχημα. Σήμερα μαθαίνεις ότι όλα είναι στο μυαλό μας και υπάρχει ένας τρόπος σκέψης που αν τον υιοθετήσεις θα μπορέσεις να αλλάξεις πάρα πολλά στη ζωή σου. Μπορώ τα κάνω τα πάντα.
Τι είναι η νοοτροπία “Μπορώ να κάνω τα πάντα”
Με τη νοοτροπία “Μπορώ να κάνω τα πάντα”, οι άνθρωποι πιστεύουν στις ικανότητες τους, έχουν αισιόδοξη στάση και προσβλέπουν στη δημιουργία ενός καλού μέλλοντος. Ταυτόχρονα, επηρεάζουν θετικά το επίπεδο ευτυχίας τους και τη συνολική ευημερία τους.
Μπορώ τα κάνω τα πάντα – Οφέλη της νοοτροπίας
Το να πιστεύεις ότι έχεις την δύναμη να πετύχεις και να κάνεις να συμβούν καλά πράγματα και αναζητάς να συμβούν καλά πράγματα είναι ωφέλιμη για την υγεία σου.
1. Αυξημένη αυτοεκτίμηση
Η αυτοεκτίμηση περιγράφει το πώς βλέπεις τον εαυτό σου. Είναι η αίσθηση της αξίας σου και ένας τρόπος για να προσδιορίσεις αν αισθάνεσαι καλά και σου αρέσει αυτό που είσαι. Με μια αυτή τη στάση είναι πιο πιθανό να έχεις υγιή αυτοεκτίμηση. Αυτό συμβαίνει επειδή εμπιστεύεσαι τις ικανότητες σου και πιστεύεις ότι μπορείς να κάνεις πράγματα να συμβούν.
2.Μεγαλύτερα επίπεδα εμπιστοσύνης
Οι άνθρωποι με αυτοπεποίθηση είναι πιο ανθεκτικοί στο στρες. Δεν συγκρίνουν τον εαυτό τους με τους άλλους, αποδίδουν καλύτερα και θέτουν όρια για να διατηρήσουν την υγεία τους. Μπορείς να εκπαιδευτείς να διαχειρίζεσαι καλύτερα το άγχος και να είναι δημιουργικό.
3.Θετικές μελλοντικές προοπτικές
Όταν πιστεύεις ότι μπορείς να κάνεις σχεδόν τα πάντα, βλέπεις το μέλλον θετικά. Η χρησιμοποίηση της θετικής μελλοντικής σκέψης και η φαντασίωση ότι κάποια μέρα τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη έμπνευση για την επίτευξη μακροπρόθεσμων στόχων.
4.Ενισχύει τα κίνητρα
Ενώ το να λες σε κάποιον ότι είναι σπουδαίος μπορεί να φαίνεται ευεργετικό, στην πραγματικότητα δεν είναι. Οι γονείς μερικές φορές επαινούν τα παιδιά τους με αυτόν τον τρόπο. Αντί να λένε, πχ “Είσαι πολύ έξυπνος”, είναι προτιμότερο να επαινέσουν τις πράξεις “Δούλεψες πολύ σκληρά γι’ αυτό”.
Με αυτόν τον τρόπο επαινείς τις εγγενείς ικανότητες τους να εργάζονται επιμελώς. Τα κομπλιμέντα με αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά και οι ενήλικες καταλαβαίνουν ότι μπορούν να βελτιωθούν. Άρα θα έχουν περισσότερα κίνητρα
Μπορώ τα κάνω τα πάντα – Τι γίνεται αν είσαι εκ φύσεως απαισιόδοξος;
Οι απαισιόδοξοι κατηγορούν τον εαυτό τους ή τους άλλους. Γενικά, αναζητούν και βρίσκουν ένα μοτίβο αρνητικών γεγονότων. Είναι σχεδόν σαν να εστιάζουν τόσο πολύ στο ένα κακό μετά το άλλο και να δημιουργούν περισσότερα κακά πράγματα. Μπορείς να εκπαιδευτείς να είναι αισιόδοξος. Παρόλο που μπορεί να έχεις μια φυσική τάση να κοιτάς το αρνητικό, μπορείς να αλλάξεις τη νοοτροπία σου προς την κατεύθυνση να πιστεύεις ότι τα πράγματα είναι πιθανά (εντός λογικών ορίων).
6 τρόποι για να μειώσεις την απαισιοδοξία:
- Εντόπισε τις αρνητικές σκέψεις που κρύβονται πίσω από τις συμπεριφορές σου. Θα μπορούσε να είναι η αρνητική αυτο-ομιλία.
- Αμφισβήτησε την εσφαλμένη πεποίθηση που βρίσκεται πίσω από την αυτο-ομιλία
- Κοίταξε τη συνέπεια της αρνητικότητας σου. Για παράδειγμα, το να λες στον εαυτό σου ότι δεν θα πάρεις ποτέ προαγωγή δεν σε κάνει να αισθάνεσαι καλά με τον εαυτό σου ούτε σε εμπνέει να αναλάβεις δράση για να προχωρήσεις.
- Ενθάρρυνε τον εαυτό σου συνειδητοποιώντας ότι αισθάνεσαι καλύτερα όταν σκέφτεσαι θετικά.
- Θυμήσου τις προηγούμενες επιτυχίες σου και επικεντρώσου σε αυτές.
- Πρακτική, πρακτική, πρακτική. Θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να αναπτύξεις μια πιο θετική προοπτική, αλλά μπορείς να το κάνεις με λίγο χρόνο και υπομονή.
Μπορώ τα κάνω τα πάντα – Πώς να το καλλιεργήσεις
Αν και δεν μπορεί ο καθένας να πιστεύει ότι όλα είναι δυνατά, ακόμη και η σκέψη ότι κάποια πράγματα είναι δυνατά μπορεί να είναι χρήσιμη. Για παράδειγμα, αντί να σκέφτεσαι: “Αποκλείεται να πηγαίνω στο γυμναστήριο τέσσερις φορές την εβδομάδα”, σκέψου πώς μπορείς να προσθέσεις την άσκηση στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα σου με τροποποιημένο τρόπο. Ίσως να περπατάς τρεις φορές την εβδομάδα.
1.Σκέψου τους ανθρώπους στην καθημερινότητα σου
Αν βρίσκεσαι γύρω από ανθρώπους που είναι απαισιόδοξοι μέρα και νύχτα, είναι δύσκολο να διατηρήσεις μια θετική νοοτροπία. Σκέψου τη στάση της οικογένειας, των φίλων και των συναδέλφων σου. Προσπάθησε να συναναστρέφεσαι περισσότερο με ανθρώπους που σκέφτονται μπροστά και είναι αισιόδοξοι όπως εσείς.
2.Θυμήσου τους στόχους σου
Κατά τη διάρκεια των προκλήσεων, ενδυνάμωσε τον εαυτό σου εστιάζοντας εκ νέου στους στόχους σου. Ίσως να είχες μια αναποδιά σε ένα προτζεκτ, αλλά θύμισε στον εαυτό σου ότι πλησιάζεις στο τέλος. θα γίνει το προτζεκτ κακι θα επηρεάσει πολλούς με θετικό τρόπο.
Διάβασε ακόμη: Πέτυχε στόχους χωρίς στρες
3.Τι άλλο μπορείς να κάνεις για να παρακινήσεις τον εαυτό σου
- Επανεξετάσε τα βήματα που έχεις ήδη ολοκληρώσει για την επίτευξη του στόχου σου. Αυτό θα ενισχύσει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση σου. Για παράδειγμα, αν προσπαθείς να χάσεις 10 κιλά, υπενθυμίσε στον εαυτό σου ότι έχεις ήδη χάσει τρία.
- Χρησιμοποίησε τη μελλοντική σκέψη για να σε παρακινήσει. Η αναμενόμενη απόλαυση είναι όταν απολαμβάνεις ένα μελλοντικό γεγονός που προφανώς δεν έχει συμβεί. Ωφελείσαι όταν το φαντάζεσαι. Στη συνέχεια, επωφελείσαι αν το ζήσεις και το θυμηθείς.
- Εξασκήσου στον οραματισμό για να δεις τον αντίκτυπο του στόχου σου. Φαντάσου το τελικό αποτέλεσμα σαν μια ταινία. Θα σου φανεί σαν να συμβαίνει τώρα.
- Κάνε παύση. Για παράδειγμα, αν διαφωνείς με το σύντροφο σου, σταμάτα. Μερικές φορές, προσθέτοντας χιούμορ και απλά γελώντας ή αναβάλλοντας τη συζήτηση μέχρι την επόμενη μέρα, μπορεί να σας αφήσει και τους δύο να αισθανθείτε θετικά.
Συνοψίζοντας, παρακάτω είναι οι τρόποι για να καλλιεργήσεις μια θετική νοοτροπία. Αυτές που συζητήθηκαν παραπάνω και νέα πράγματα που μπορείς να ενσωματώσεις στη ζωή σου αυτή τη στιγμή:
- Περιβάλλε τον εαυτό σου με θετικούς ανθρώπους
- Υπενθύμισε στον εαυτό σου τις επιτυχίες του παρελθόντος
- Χρησιμοποίησε μελλοντική σκέψη
- Εξασκήσου στον οραματισμό
- Άφησε την αρνητικότητα
- Πρόσθεσε θετικές επιβεβαιώσεις
- Εξάσκησε το Mindfulness
- Μάθε διαλογισμό
- Επιμείνετε σε μια θρεπτική διατροφή
- Ασκήσου περισσότερο
- Κοιμήσου αρκετά
- Περιόρισε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
- Να είσαι καλοσυνάτος με τον εαυτό σου
- Φρόντισε τον εαυτό σου τακτικά
Σου άρεσε το άρθρο; Μπορείς να έρθεις στην παρέα μας στο Instagram ή κάνε like στη σελίδα μου στο Facebook για να βλέπεις περισσότερα τέτοια άρθρα.