10 στρατηγικές διαχείρισης του θυμού
10 στρατηγικές διαχείρισης του θυμού
Γιατί Θυμώνω Τόσο Εύκολα;
Υπάρχουν βαθύτεροι λόγοι για τον θυμό, εάν θυμώνεις εύκολα, θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα κάτι άλλου που βιώνεις. Μπορεί να είναι φόβος, πανικός, άγχος, οικονομικά προβλήματα ή προβλήματα σχέσεων. Η αποτυχία να διαχειριστείς τον θυμό, μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα. Πχ. να λες πράγματα που μετανιώνεις , να φωνάζεις στα παιδιά σου, να απειλείς τους συναδέλφους σου, να στέλνεις βιαστικά email ή να αναπτύξεις προβλήματα υγείας.
Η διαχείριση του θυμού δεν σημαίνει να μην θυμώνεις ποτέ. Αντίθετα, περιλαμβάνει να μάθεις πώς να αναγνωρίζεις, να αντιμετωπίζεις και να εκφράζεις το θυμό με υγιείς και παραγωγικούς τρόπους. Η διαχείριση του θυμού είναι μια δεξιότητα που όλοι μπορούν να μάθουν.
Λοιπόν, μπορεί να αναρωτιέσαι: Πώς μπορώ να θυμώσω λιγότερο;
Αν και η αλλαγή μπορεί να μην συμβεί από τη μια μέρα στην άλλη, υπάρχουν 10 στρατηγικές για τη διαχείρηση που μπορείς να χρησιμοποιήσεις.
Στρατηγικές διαχείρισης θυμού
Αν θέλεις να απομακρύνεις τη συναισθηματική σου κατάσταση από τον θυμό, μπορείς να αλλάξεις αυτό που σκέφτεσαι και κάνεις.
1. Προσδιόρισε τι τον προκαλεί
Εάν έχεις συνηθίσει να θυμώνεις, κάνε έναν απολογισμό των πραγμάτων που πυροδοτούν το θυμό. Οι μεγάλες ουρές, τα επιθετικά σχόλια; Ίσως αποφασίσεις να οργανώσεις διαφορετικά την ημέρα σου για να σε βοηθήσει να διαχειριστείς καλύτερα το άγχος.
2. Αναγνώρισε τα προειδοποιητικά σημάδια
Υπάρχουν πιθανά προειδοποιητικά σημάδια όταν ο θυμός αυξάνεται. Η έγκαιρη αναγνώριση τους μπορεί να σε βοηθήσει να αναλάβεις δράση για να αποτρέψεις τον θυμό σου πριν να φτάσει σε σημείο βρασμού. Μάθε να δίνεις προσοχή στο πώς αισθάνεσαι και θα βελτιωθείς στο να αναγνωρίζεις τα προειδοποιητικά σημάδια.
3. Σκέψου εάν ο θυμός είναι χρήσιμος ή όχι
Πριν ξεκινήσεις τη δράση για να ηρεμήσεις, αναρωτήσου αν ο θυμός είναι είναι φίλος ή εχθρός. Μερικές φορές, ο θυμός είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι κάτι πρέπει να αλλάξει – όπως μια συναισθηματικά καταχρηστική σχέση ή μια τοξική φιλία. Το να είσαι θυμωμένος μπορεί να σου δώσει το θάρρος που χρειάζεσαι για να κάνεις μια αλλαγή. Εάν, ο θυμός προκαλεί στενοχώρια ή βλάπτει τις σχέσεις σου, τότε μπορεί να είναι εχθρός.
4. Κράτα απόσταση
Το να προσπαθήσεις να κερδίσεις μια διαμάχη τροφοδοτεί μόνο τον θυμό. Μία από τις καλύτερες ασκήσεις διαχείρισης θυμού είναι να απομακρυνθείς από την κατάσταση, αν μπορείς.
Πώς να ελέγξεις τον θυμό αμέσως
Η απομάκρυνση από μια κατάσταση που προκαλεί, μπορεί να είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να ελέγξεις τον θυμό. Όταν ανεβαίνουν οι τόνοι, κάνε ένα διάλειμμα. Φύγε από μια συνάντηση αν νομίζεις ότι θα εκραγείς. Πήγαινε μια βόλτα αν σε στενοχωρήσουν τα παιδιά. Το τάιμ άουτ μπορεί να είναι το κλειδί για να σε βοηθήσει να ηρεμήσεις το μυαλό και το σώμα σου. Δεν μπορείς να κάνεις μια παραγωγική συζήτηση ή να επιλύσεις τη σύγκρουση όταν αισθάνεσαι πραγματικά αναστατωμένος. Μπορείς να συμμετάσχεις ξανά στη συζήτηση ή να αντιμετωπίσεις το ζήτημα ξανά όταν αισθάνεσαι πιο ήρεμος.
5. Μίλησε για τα συναισθήματα σου
Εάν υπάρχει κάποιος που έχει μια ηρεμιστική επίδραση πάνω σου, το να μιλήσεις για ένα θέμα ή να εκφράσεις τα συναισθήματα σου μπορεί να είναι χρήσιμο. Ο καλύτερος τρόπος για να χρησιμοποιήσεις αυτήν τη στρατηγική είναι να μιλήσεις για κάτι διαφορετικό από την κατάσταση που σου προκαλεί θυμό.
6. 10 στρατηγικές διαχείρισης του θυμού- Κάνε άσκηση
Ο θυμός σου δίνει μια ορμή ενέργειας. Μία από τις καλύτερες ασκήσεις διαχείρισης θυμού είναι κυριολεκτικά η άσκηση και η σωματική δραστηριότητα. Η άσκηση μπορεί να κάψει την επιπλέον ένταση, βοηθά επίσης να αποσυμπιεστείς. Η αερόβια δραστηριότητα μειώνει το άγχος και σου επιτρέπει να καθαρίσεις το μυαλό σου.
7. 10 στρατηγικές διαχείρισης του θυμού – Εστίασε στα γεγονότα
Οι θυμωμένες σκέψεις προσθέτουν λάδι στον θυμό που νιώθεις. Αντί να σκέφτεσαι πράγματα όπως, «Δεν αντέχω το μποτιλιάρισμα θα καταστρέψει όλη τη μέρα», σκέψου κάτι σαν: «Υπάρχουν χιλιάδες αυτοκίνητα κάθε μέρα. Μερικές φορές, θα υπάρξει μποτιλιάρισμα». Η εστίαση στα γεγονότα μπορεί να σε βοηθήσει να παραμείνεις πιο ήρεμος.
8. Στρέψε την προσοχή σου
Ο μηρυκασμός για μια ανησυχητική κατάσταση τροφοδοτεί συναισθήματα θυμού. Εάν, για παράδειγμα, είχες μια κακή μέρα στη δουλειά, το να ξανασκέφτεσαι όλα όσα πήγαν στραβά όλο το βράδυ δεν σε βοηθά. Ο καλύτερος τρόπος για να ηρεμήσεις είναι να εστιάσεις σε κάτι άλλο. Κάνε κάτι που απαιτεί την εστίαση σου και καθιστά πιο δύσκολο να εισχωρήσουν θυμωμένες ή αρνητικές σκέψεις. Πχ. Καθάρισε τα ντουλάπια σου ή παίξε με τα παιδιά. Αν δεν τα καταφέρνεις ζήτησε βοήθεια.
9. 10 στρατηγικές διαχείρισης του θυμού – Ανάπνευσε και χαλάρωσε
Οι ασκήσεις αναπνοής είναι στρατηγική για τη μείωση της έντασης. Μπορούν να εκτελεστούν γρήγορα και διακριτικά και σε απαλλάσουν από το άγχος γρήγορα. Με την εξάσκηση, μπορούν να βοηθήσουν πολύ με τη διαχείριση του θυμού.
10. Απόφυγε να καταπιέσεις τον θυμό
Το να φτάσεις στην υποκείμενη αιτία του θυμού είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από το να καταπιέζεις το θυμό. Αν και μπορεί να είναι δελεαστικό να προσπαθήσεις να ελαχιστοποιήσεις ένα ανεπιθύμητο συναίσθημα, είναι πιθανό να προκαλέσει ακόμη περισσότερο άγχος αρνούμενος τον θυμό εντελώς.
Σε βοήθησε αυτό το άρθρο; Μπορείς να έρθεις στην παρέα μας στο Instagram ή κάνε ένα like στη σελίδα μου στο Facebook για να βλέπεις περισσότερα τέτοια άρθρα.